Saturday, October 4, 2014

Så är säsongen i princip slut....

En liten summering försöker jag mig på... Vi har haft en bra säsong i år tycker jag. Mira började starkt med 2st 6e platser i iskall motvind och med flyktiga får hos Gunsan. Det lade grunden för  starten på kvartsfinalen till SM i Forsa som gick i en fantastisk ( om man låg och skvalpade i ngt lagom svalt vatten) värmebölja. På tävlingsbanan gjorde arrangörerna allt för att göra det bästa för alla djur, verkligen bra ordnat!
Mira var bland dom 15 första dag 1 men dag 2 tog värmen sin tribut tror jag. Hon kämpade tappert men vinden la sig , solen kom fram igen och brände och dom omärkta hade en märkt kompis med i gruppen...
Lovis fick starta tidigt, vi drog igång 06.00 för att slippa värmen dag.2. En kanonrunda ledde till vinst och en 2a plats sammanlagt över två dagar.


Jo då, jag var jätteglad!

SM gick uppe i Boden. Har skrivit om hur det kändes i en liten artikel till medlemsnytt. Klistrar in den här:


SM 2014!

Allting började på kvartsfinalen i Forsa... eller egentligen började det ännu tidigare, ungefär i mitten på juli 2013 då kvalperioden för årets SM började. Men om jag hade massor av plats och tid så började det faktiskt redan för 7 år sedan med att det kom en liten, liten sötnos hit med sin röda korg från Kennel Vallhunden i Småland.

Vi har kvalat sammanlagt 6 gånger till SM, alltså varje år sedan hon fyllde 2 och började tävla Ik2. Ett år hade hon ont i en tå på morgonen när vi skulle åka. Gissa om jag var besviken! Men det var bara att stanna hemma och se till att tån fick vila och bli bra.

I år packade vi in oss, Eva Karlsson, Hanna Eriksson och jag plus 5 hundar i Evas praktiska bil och började den låånga färden mot Boden.

Lovis har gått fint på tävlingsbanorna den här säsongen och jag hoppades att det skulle hålla i sig även denna helg. Vi blev lite paffa när vi steg ut på det blivande tävlingsfältet som var en del av ett flygfält med asfaltsvägar och dito planer kors och tvärs. Vi plockade upp en hel del skräp och undrade hur det här skulle bli...

Första tävlingsdagen ringer klockan 05.00! Det ska hinnas med 45 starter plus 4 starter på Ungdomarnas SM innan mörkret faller. Vi går banan, kollar linjer, fryser och springer på toan x antal gånger (jag). Lovis och jag har startnummer 6 och det går fort tycker jag, snart är det vi.

Fåren kommer i grupper om 5. Varje grupp har ett lamm och en pälstacka plus 3 vita köttrastackor. 2 av dom vita är märkta med en röd halsduk. Ett par stycken före oss har problem i upptaget och delningen är också svår. Men Lovis startar igång dom fint. Hon är snabb idag runt banan, hihi, vilket ska visa sig vara tur!

Delningen är verkligen jättesvår, jag har för första gången lyckats komma ihåg att trycka igång klockan och tiden tickar iväg. Till slut chansar jag och Lovis kommer in i en obefintlig lucka, puh. Fållar, singlar och när domarn ropar att singlingen är godkänd så piper klockan... Sen blir det en lång dags väntan. Ska det räcka? Och det gör det! YES! Vi är i FINAL! Vår första!

Dag 2, final!
Jag har lottats till startnummer 10 och alla har 30 minuter på sig så vi kan ta det lugnt. Jag ÄR lugn, inte nervös utan bara glad och förväntansfull. Dubbelhämt och sortering för första gången på tävling! Hämt nummer 2 är långt och svårt, dolt för hunden länge plus att den måste springa ut från fältet och över en asfaltsväg och plan innan den ser fåren på nästa fält.

Första hämtet går helt ok och hon vänder om jättefint men slår inte ut tillräckligt, hinner korsa linjen och anses ha skurit. MEN jag lyckas vända henne igen och hon slår ut så fint och sen går banan som en dans.

Men sen var det ju sortering också. Vi jobbar och jobbar. Lovis är en hjälte som passar, parerar och räddar kvar får. Jag tror att vi har dom 4a märkta fria 3 gånger men alltid är det någon eller några omärkta tackor som springer tillbaka. Och när dagen är slut så tror jag att det bara är 3 eller möjligen 4 som klarat att sortera så vi är i gott sällskap.


Så nu har vi tävlat vår första finaltävling och det var så kul! Hoppas verkligen det blir fler.


Fortsättning följer detta blev långt nog för idag!

2 comments:

Åhza said...

Vilken härlig säsong du och hundarna haft. Grattis!

Lena Brundin said...

Ja det känns som att vår lägsta nivå blivit högre och allt stabilare. Speciellt med Lovis...
Tack! För att du kommenterar här! Mycket roligare! L